Kezdőoldal Szegmensek Közterület

Közterület

Meglévő vagy új közterület kialakítása során egyre nagyobb figyelem hárul a zöld felületek arányára. A települések por-, zaj szennyezésének csökkentésére, a levegő- és életminőség javítására komolyabb fókusz helyeződik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél több park, játszótér szolgálja az ott élőket. Kertészeti szolgáltatás keretében a Grassmaster szakértő csapata figyelembe veszi, hogy egy városi környezetben a növényültetés műveletét megelőzően, milyen tereprendezés szükséges és milyen növények legyenek kiválasztva. Bár az öntözőrendszer telepítés a park vízgazdálkodását sokkal kiegyensúlyozottabbá teszi, a környezeti terhelés miatt célszerű strapabíró és ellenálló, de a zöld területek kellemes textúráját biztosító, dekoratív növényeket választani.  A tereprendezés műveleteinek (szennyezett talaj rostálása, simítás, árokásás stb.),  eredményeként megfelelően előkészített talajszerkezet kialakítása mellett, ügyelni kell arra is, hogy a talaj savasságának és összetételének megfelelő növényekből valósúljon meg a növénytelepítés és gyeptelepítés. Lehetőség szerint olyan fák és cserjék képezik egy park, játszótér növényzetét, amelyek ellenállóak a betegségekkel szemben, képeseknek a térség jellemző csapadékviszonyai mellett növekedésre, és nem kedveltek a különböző kártevők körében. A fáknak normál növekedési üteműnek, hosszú élettartamúnak és vonzó lombozatúaknak kell lenniük mind alakban, mind színben. A fásítás tervezésekpr nem csak a lombozat okozta problémák elkerülésére is figyelni kell, hanem fontos, hogy a gyökerek számára is elegendő tér álljon rendelkezésre, hogy megelőzzük a burkolt területek, közművek, árkok, csatornák károsodását. Több évtizedes tapasztalat birtokában nem csak biztonságos és gazdaságosan fenntartható közösségi tér kialakításában segítjük partnereinket, hanem kertészeti szolgáltatás, növényápolás és gyepápolás aktivitásaink révén e zöld területek esztétikailag is javítják a település megjelenését. 

A jól szervezett parkfenntartás képes hosszú távon, megőrzi a gyep gondozott megjelenését és egészségét. Nem kell aggódnia a fák, cserjék öntözésével, gondozásával kapcsolatban, mivel növényápolás és gyepápolás szolgáltatásainkat végző szakembereink és korszerű gépparkunk révén teljeskörű feladatellátást biztosítunk a település zöldterületeire vonatkozóan. Az általános kerti nagytakarítás, vagy a tavaszi ápolás keretében eltávolításra kerülnek a lehullott levelek, elhalt, beteg növényi részek, megvalósul a talajjavítás, gyepfelújítás, speciális gyepápolási munkák, gyomirtás, akárcsak a metszés szükség esetén a fakivágás. A talajtakaró mulcsréteg pótlása a gyomosodás és talajnedvesség kezelésében nyújt passzív segítséget, így téve hatékonyabbá a gyomirtás, öntözés feladatait, és gazdaságosabbá a közterület fenntartását.

A Grassmaster innovatív megoldásait alkalmazva a fák, cserjék és növényk egész évben jól karbantartottak, miközben a közterület fenntartás és gondozás költséghatékonysága is javítható. 

Parkok

Egy önkormányzat számára a leggyakoribb közterület a park. Egy új park építés, vagy meglévő park revitalizáció olyan feladat, ami megfelelő szakértelem és géppark igénybevételével végezhető el hatékonyan. Akár új, akár meglévő park életre keltéséről van szó, a tervezési fázist követő gyakorlati lépések sorában a tereprendezés az első. Kertészeti földmunka során a terep és a talaj előkészítése teremti meg azt az alapot, ami a park hosszútávú fennmaradását biztosítja. A szennyezett talaj rostálás, árokásás és gödörfúrás révén előkészített megfelelő ültető közegbe, a szakszerűen kivitelezett növénytelepítés és gyeptelepítés nagymértékben megkönnyíti és gazdaságosabbá teheti a későbbi növényápolás, gyepápolás munkafolyamatait. A gyep ápolás nem pusztán az időben és precízen elvégzett fűnyírás, legalább olyan meghatározó a gyep hosszútávú egészségének megőrzését szolgáló egyéb feladatok is, mint a gyomirtás, gyepfelújítás, tavaszi ápolás, és egyéb speciális gyepápolási munkák is.  A növénytelepítés keretében megvalósuló fásítás, a parkfenntartás során további munkafázisok tervezését és elvégzését igényli. A metszés, az elhalt ágak eltávolítása baleset megelőzés szempontjából is kiemelten kezelendő. A beteg fák is veszélyforrások, így a esetükben a fakivágás elkerülhetetlen.  A biztonság iránti elkötelezettségünket csaptunk puszta jelenléte is tükrözi. Amikor a park látogatói azt látják, hogy szakembereink biztonsági mellényt és védőszemüveget viselnek, és biztonsági kúpokat és táblákat használnak, ők is biztonságban érzik magukat a parkban. A parkfenntartás tapasztalati úton és a növénytelepítés, valamint a gyeptelepítés során felhasznált növények ismeretében, kialakított terv alapján történik, annak érdekében, hogy az gazdaságosan, hatékonyan kerüljön kivitelezésre, minél kevésbé zavarva a település lakóit. A gyepápolási terv gondoskodik arról, hogy a gyep zöld, egészséges, gyom- és betegségmentes legyen. Az általános kerti nagytakarítás megakadályozza, hogy a park elhanyagoltnak tűnjön. A hibamentes öntözés és tápanyag utánpótlás segíti annak elérését, hogy valamennyi növény és a gyep mindig zöld és egészséges legyen. A megfelelő talajtakaró elriasztja a gyomokat, megtartja a nedvességet, és esztétikailag is jobban mutat egy friss talajtakaró ágy. A költségvetés sarkalatos pont az önkormányzatoknál is. Ezért azon dolgozunk, hogy a költségkeret a lehető leghatékonyabban használjuk fel, rámutatva azokra a problémákra, amelyek kevésbé kell, hogy prioritást élvezzenek, és melyek azok, amik elhanyagolása később jóval nagyobb ráfordítást tesznek szükségessé.

Játszóterek

A szabadtéri kikapcsolódás, a parkok és a zöldterületek a legtöbb közösség tér központi elemei. Ezek egyértelműen növelik a városrészek értékét, vonzerejét és építik a közösséget. Ha játszótérrel bővíti városi vagy városi parkját, az újjáélesztheti a rekreációs területet, fiatal családokat vonzhat a területre, és akár olyan célponttá is válhat, amely a szomszédos településekről is vonzza a látogatókat.