Kezdőoldal Szegmensek Sport­létesítmény

Sport­létesítmény

A Grassmaster Kft. egyik fő speciális területét képezi a sportlétesítmény zöld területeinek építése és fenntartása. Ebben a szegmensben jelentős referenciákat és tapasztalatot halmozott fel a vállalkozás az elmúlt évtizedben. A zöldépítészet egyedi szegmensét képezi valamennyi sportlétesítmény. Nem csak az épületet körülvevő park építése és fenntartása igényelhet esetenként egyedi tudást és különleges gépparkot, sokkal inkább a sportlétesítmény funkcionalitását adó zöldfelületek megfelelő építése és fenntartása, ami igazán kiemelkedő szakmaiság igényével, és az iparág leginnovatívabb megoldásait is felvonultató géppark rendelkezésre állásával valósítható meg a legmagasabb minőségben, a legjobb hatékonyság mellett. A Grassmaster ezen a téren is teljeskörű szolgáltatást kínál partnereinek. 

Sportlétesítmény kialakítása során  a szakértelem nem csak a növények kiválasztásánál, hanem az igényeiknek megfelelő talajszerkezet kialakításánál is nélkülözhetetlen. Egy sportlétesítmény nagyon változatos növényzettel rendelkezik. Például a dísznövények átlagosan harmad-negyed annyi vizet és műtrágyát igényelnek, mint a gyep. A gyökeresedés mélysége és sűrűsége is eltérő nem csak a gyep és dísznövények vonatkozásában, hanem a dísznövények csoportjain belüli egyedek fajtájától és korától függően is változik. Ennek megfelelően a növények öntözési beállításainak is igazodni kell ezekhez. Mind a gyep, mind a dísznövények esetében fontos a gyökérmélységig öntözés és a gyökerek nedvesen, de nem átázottan tartása. A funkcionalitást szem előtt tartó növényültetés mellett a vizuális megjelenés épp olyan fontos egy sportlétesítmény esetében is, mint egy park, vagy kert építés során. A lágy ágyásvonalak kellemesebbek a szemnek, mint a téglalap alakú vagy keskeny ágyások. 

A növények több szempontból is jelentős szerepet játszanak egy sportlétesítmény sikerében. Sokak számára már a sportlétesítmény környezete is befolyásolja annak megítélését pl.: a gyep, növények esztétikája és funkciója. Ahhoz, hogy a gyep és a növények egészségesek maradjanak és a sportaktivitások során történő igénybevételt jól viseljék, speciális gondozást igényelnek. Egy  sportlétesítmény parkfenntartással kapcsolatos tevékenységeinek ütemezése is egyedi megközelítést igényel. Nem csak a növények igényeit kell figyelembe venni, hanem a létesítményt használó csapatok létszámát, edzési intenzitását, az edzések hosszát, mennyiségét, valamint a gyakorló-, játék- és versenyminőségű pályák számát is. Mindezek függvényében kell kialakítani az adott komplexum különböző részeire kiterjedő, hierarchikus gondozási rendet elsősorban a gyep vonatkozásában. Ugyanígy célszerű eljárni a fák, cserjék, talajtakarók, évelő növények, egynyári- és konténeres növények esetében is. A sportlétesítmény zöld területeinek gondozása során sok probléma előzhető meg a komplexum zónákra osztásával, mely igazodhat a sportlétesítmény pályáihoz, vagy növényi csoportokhoz.  A levegőztetés, felülvetés, öntözés, tápanyag utánpótlás, egyéb növényápolás ütemezése ezen zónák figyelembevételével terv szerint történik, így gazdaságosan őrizhető meg a gyep, a növények egészsége hosszú távon is.

Golfpálya

Professzionális parképítő vállalatként közel két évtizede vagyunk jelen a zöldépítészet területén. Bárki, aki golfpályát tervez, vagy üzemeltet tisztában van azzal, hogy itt a tereprendezés, ami nagyon is számít. Nem csak a parképítés, hanem a fenntartás szempontjából is fontos a kellő szakmaiság, mivel ez a típusú sportlétesítmény egyáltalán nem hasonlít a többi kereskedelmi- és sportolási célú ingatlanhoz. Megfelelő szakember gárdánk rendelkezik azzal a rálátással és tudással, amellyel egy golfpályája megjelenése és funkcionalitása úgy felel meg az elvárásoknak, hogy az szakszerű gondozás mellett sokáig vonzza a vendégeket. Meg kell találni az egyensúlyt a látkép és a funkció között. A golfozók számára a minél tökéletesebb játéktér kialakítására koncentrálunk, úgy, hogy gyönyörű tájképet kölcsönözzünk ehhez, amelyek inspirálók és arra ösztönöznek, hogy minél több időt töltsenek el ott az emberek.  A megfelelő növény összetétel kiválasztása és csoportosítása, a növények harmonikus elhelyezése adja meg egy golfpálya hangulatát. Már a tereprendezés során tisztában kell lenni ezen ismeretekkel, hogy a talajszerkezet és tápanyagtartalom illeszkedjen adott növény igényeihez. Ugyanígy az öntözőrendszer telepítés is a növényzet és a gyep kívánalmait követi és képezi le. A golfpálya fenntartása során a gyep áll abszolút a központban. A fű egészsége, kinézete létfontosságú, az üzemeltetés során, tudni kell, hogy mikor és hogyan kell öntözni, mikor kell elvégezni a talajjavítás, tápanyag pótlás, felülvetés, gyepszellőztetés stb. feladatait.  Hiába szépen megtervezett a golfpálya, és tökéletes a telepítés, ha a karbantartás nem szakszerű. Már a tervezés során figyelembe kell venni azokat a jellemzőket, amik megkönnyítik a karbantartás műveleteit anélkül, hogy a funkció, a zöld terület textúrája, megjelenése csorbulna. A helyesen gondozott, rendezett zöldfelületek, a golfpálya tájképi kirakósának legnagyobb darabja, amely nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a golfpályája sikeres legyen. Ha túl bonyolult elrendezésű a golfpályája, és nem kellően megtervezettek a karbantartási utak, akkor nagy valószínűséggel kudarcra lesz ítélve a vállalkozás.  A Grassmaster Kft. szakértő csapatának megvan a válasza valamennyi golfpálya zöld területeivel kapcsolatos kérdésre és problémára.

Futballpálya

Bár látszólag minden futballpálya ugyanazt a célt szolgálja, mégis minden projekt más és más. Ügyfeleink tervezőcsapatával kéz a kézben dolgozunk együtt, hogy segítsünk a növények elrendezésének és a gyep specifikációjának kialakításában, biztosítva, hogy minden szempontból a lehető legjobb sportlétesítmény álljon rendelkezésre hosszú évtizedeken át. Szaktudásunk és tapasztalatunk hozzájárul, hogy a futballpályát használó amatőr- és professzionális csapatok és csoportok, a készségszint, a jelenlegi/jövőbeli események, a karbantartás és a költségvetés figyelembe vételével olyan döntések szülessenek, amelyek megfelelnek az összetett igényeknek is. A futball pálya több, mint a játékfelület, építése már az alapoktól megkívánja a megfelelő géppark és szakmai tudás rendelkezésre állását. A Grassmaster Kft. sportpályák építésére specializálódott egészen az építéstől kezdve, a futballpálya fenntartásával bezárólag. A legjobb fűmag- és műtrágya komplex sem tud feltétlenül megfelelő játékteret biztosítani, ha az öntözés alulméretezett, vagy rosszul időzített. A helyes technológiai ismeretekkel létrehozott zöld, egészséges, és játékra alkalmas, füves futballpályák gazdaságos és hosszútávú használhatósága csak rendszeres karbantartással biztosítható. A futbalpálya zöld gyepének egészsége olyan fiziológiai hatásokkal is segíti a játék élvezetességét, mint amilyen az, hogy a játékosok hűvösebbnek érzik a pálya közegét, amikor egészséges gyepen játszanak. A fű segít elvezetni a sugárzó hőt, ezáltal hűvösebbé téve a játékteret, ami csökkenti a hőguta, az izomgörcs és fáradtságot is. A hibás kivitelezés, karbantartás hatására előforduló kopások, elvékonyodó gyepszőnyeg, vagy sáros foltok, balesetveszélyt jelentenek a sportolók számára, és teljesítményükre is negatívan hat. A futball pályán zajló játék és a pálya használhatósága olyan tényezőktől is függ, mint a pálya vízelvezető képessége. Egy egészséges gyep, gyökérzetének segítségével jobb vízelvezető képességgel bír, aminek következtében kevésbé sérülékeny, így megvédi az alatta lévő ültetőközeget, a talajt is az eróziótól. Az egészséges fű további előnye, hogy gyakran elég erős ahhoz, hogy elfojtsa a gyomokat. Ezenkívül a szorosan nyírt és karbantartott gyep kevesebb kellemetlen kártevőt rejt magában. Egy futballpálya zöld felülete nem csak a játékosokra, hanem a nézőkre jó hatással van, mivel az emberek általában pozitívan reagálnak a zöldterületekre. A sportesemény élvezeti értéke mellett, már a megfelelően gondozott gyepszőnyeg puszta látványa is a résztvevők és a nézők mentális, érzelmi és fizikai egészségét.