Kezdőoldal Szolgáltatások Kertészeti földmunka

Kertészeti földmunka

Parképítés, tetőkert létesítés előtt áll, vagy meglévő kert, zöldterület igényel frissítést, átalakítást, esetleg új funkciót szán neki? Ahhoz, hogy az eredménnyel elégedett legyen szakszerűen kivitelezett kertészeti földmunka szükséges. A tereprendezés nem csak egy újonnan kialakítandó park esetében lehet indokolt, sőt, sok esetben egy már működő kert elöregedett infrastruktúrája, fái, cserjéi, virágágyásai kerülnek újragondolásra, vagy igénylik a megújulást. A szakszerű kivitelezés nem csak a többi munkafázis elvégzését könnyíti meg, hanem felesleges problémák is megelőzhetők vele. A növényzet fennmaradó részének védelméről megfelelően gondoskodni kell, a közművek kellő ismeretében szükséges kialakítani a munkavégzést, kiválasztani az abban részt vevő gépeket, az alkalmazott technológiát.

Fontos szempont, hogy a lehető leggyorsabban, minél gördülékenyebben és a legkisebb talaj-, zaj- és porterheléssel valósuljanak meg a tereprendezés és ahhoz kapcsolódó munkálatok. A munkafolyamatok és az azok kapcsán felhasználásra, megmozgatásra kerülő anyagmennyiségek pontos felmérése nem csak a földmunkáért megfizett ár szempontjából jelentenek segítséget, hanem a kertészeti földmunka logisztikájának tervezését is befolyásolja. Olyan többletköltségek előzhetők meg a szakszerű munka tervezéssel, mint az eltúlzott anyagigényből, az alábecslésből származó újbóli rendelés fuvarköltségéből, feleslegesen lekötött kapacitásokból, vagy éppen a promt igénybeveendő extrakapcitásért fizetendő felárból származó kiadások. A Grassmaster Kft. a park és tetőkert építés és fenntartás specialistájaként teljeskörű szolgáltatási palettája és évtizedes szakértelme a garancia arra, hogy a kertészeti földmunka során is a legjobb megoldást jelenti az ügyfelek számára. 

Tereprendezés

Sokan esnek abba a hibába, hogy a tereprendezést néhány földmunka mozzanattal azonosítják, úgy mint tolólapozás, markolás, földfeltöltés, vagy elhordás. A szakszerű kivitelezéssel megvalósított tereprendezés olyan problémákat előz meg, mint a nem megfelelő talajszerkezet, túl tömörödött, vagy túl laza talaj, nem megfelelő vízelvezetés, rosszul megtervezett terepszint. Gyakori hiba a termőréteg és az azt képező föld kiválasztása és eldolgozása. Az ellenőrizetlen föld tele lehet gyom maggal, vagy olyan vegyszer maradványokkal melyek a gyep, vagy a növények ültetése után derül csak ki az elégtelen fejlődés, vagy a növények elpusztulását követően. A Grassmaster szakembergárdája és teljeskörű szolgáltatási palettája megoldást nyújt ezen problémák kiküszöbölésére.

Szennyezett talaj rostálása

Különösen egy korábban elhanyagolt vagy más célt szolgáló területen megvalósuló parképítés, parkfenntartás során a talaj megfelelő előkészítéséhez szükséges annak rostálása. A szennyezett talaj rostálása javítja a talajszerkezetet, megtisztítva a növényi maradványoktól, törmelékektől, kavicsoktól, szeméttől. Ha ezek a szennyeződések nem kerülnek kirostálásra az hátrányosan befolyásolja a növények fejlődését, a gyeptelepítés sikerét és a füvesítés minőségét is.

Simítás

A durva tereprendezés után a leendő park megfelelő felületeinek, szintjeinek kialakítását és az elsősorban gyeptelepítést előkészítését szolgáló művelet a simítás. Ezt megelőzően meg kell győződni arról, hogy a felhasznált termőföld megfelelő minőségű, szükséges-e gyomírtás, vagy talajjavítás, maradtak-e esetleg olyan növényi maradványok a területen, melyeket el kell távolítani a simítást megelőzően például kell-e tuskómarás. A megfelelően eldolgozott talaj megléte esetén lehet csak a gyeptelepítés és növénytelepítés munkafázisát megkezdeni.

Gödörfúrás

A kertészeti földmunka előkészítő tevékenység a későbbi öntözőrendszer telepítés, növény ültetés és gyeptelepítés megvalósításához. Ennek során szükséges különböző méretű gödrök, lyukak kialakítása. Ez lehet ültetőgödör növények számára, kisebb átmérőjű gödör kerítésoszlopnak, vagy játszótér esetében a tereptárgyak rögzítéséhez kialakított gödör. A gödör mélységétől és átmérőjétől függően a gödörfúrás kivitelezhető kézi gödörfúróval, vagy gödörfúró géppel. Mindkét esetben figyelemmel kell lenni a talajszerkezetre, a létesítendő gödör funkciójára a minél kisebb mértékű beavatkozásra a meglévő környezetben.

Árokásás

Egy szépen gondozott park vagy kert ütőereiként is felfoghatók az árkok. Különösen napjainkban a villámárvizek, szélsőséges csapadékmennyiségek és csapadékeloszlás mellett fontos, hogy egy park megfelelően tervezett és kivitelezett árokrendszerrel rendelkezzen. Az árokásásnál fontos az árok tipusához illeszkedő technológia alkalmazása, az előírt műszaki paraméterek helyes értelmezése és betartása. A már eltömődött, elhanyagolt árkok újraüzemelése a park és az ott található eszközök, növények szempontjából is kulcsfontosságú. A precíz és gyors megvalósítás a parképítés és fenntartás során is gazdasági- és környezeti előnyt jelent, amiben a Grassmaster Kft. teljeskörűen kiszolgálja partnereit.