Kezdőoldal Zöldépítészet Kert Kertfenntartás

Kertfenntartás

A kertfenntartás hasonlóan a kertépítés folyamatához összetett, és szakértő közreműködését igénylő tevékenység. Egy kert élete során előfordul, hogy megváltozik az eredeti elrendezés, új növénytelepítés, átültetés, pótlás igénye is felmerülhet. Egy növény sikeres ültetéséhez ismerni kell annak talajigényét, növekedési jellemzőit, napfény tűrését, ami szakértő bevonását indokolja. A kertfenntartás során nem csak a kert képének megváltoztatása, hanem a gyep, valamennyi növény egészségének megőrzése is a feladat. A gyomnövények és kártevők egy gondozott kert ellenségei, ezért fontos, hogy a megfelelő kezelést kerüljön kiválasztásra. A szakértő tudja, hogy melyik gyomnövényekkel, kártevőkkel kell megküzdeni, és azt hogyan lehet eredményesen véghezvinni.

A gyomok újra és újra felbukkannak, de nem minden növény gyom a kertben, mint ahogy nem minden kártevőnek látszó állat kártevő valójában. Sok növény, különösen az egynyári virágok például önvetők. Tehát ha automatikusan eltávolításra kerül minden olyan növény, amelyet azonnal nem ismer fel a kert tulajdonosa, előfordulhat, hogy feláldoz olyan virágokat is, amelyek a kert díszei lennének. Például a csattanósárkány, petúnia, kozmosz, aquilegia, gyűszűvirág és körömvirág csak néhány a virágzó növények közül, amelyek önmagukat vetik. Ugyanakkor ez az önvetési hajlam zavaróvá is válhat, mert a növények nem ott nőnek, ahol helyük lenne a kertben, így a virágból gyakorlatilag gaz válik.

A kártevők esetében is célszerű a megelőzésre helyezni a hangsúlyt. Egy szakértő tudja, hogy adott régióban előfordul-e  szarvas, nyúl vagy más állat, ami a növény egyes részeit károsíthatja.  A szakértő dönthet úgy, hogy olyan növény is bekerül a kert ökoszisztémájába, amelyik elriaszthat bizonyos rovarokat, vagy javaslatot tehet aktív intézkedésekre. A természetes és szintetikus kémiai módszerek leküzdhetik a kártevőket, de passzív módon is távol tartható a kártevők egy része. A megfelelő szaktudás hiányában az egyik kártevő teljes kiirtására tett kísérlet néha egy másik kártevő általi pusztítás előtt nyithatja meg az ajtót. A cél az egyensúly fenntartása az egészséges kert érdekében.

A kert folyamatos és szakszerű gondozása nagymértékben hozzájárul a betegségek megelőzéséhez. A kertfenntartás során megfelelő növényvédelem és növényápolás speciális feladatait kell elvégezni:

  • gallyazás,
  • metszés,
  • újratelepítés,
  • gyomirtás,
  • gyepfelújítás,
  • speciális gyepápolási munkák,
  • talajjavítás,
  • tavaszi ápolás.

A Grassmaster Kft. szakértő stábja és korszerű gépparkja képes valamennyi kertészeti szolgáltatás biztosítására megbízói számára, annak érdekében, hogy kertjük sokáig szolgálja családjuk örömét és egészségét.