Kezdőoldal Zöldépítészet Park

Park

Ami egy családi háznál a kert, az egy település, lakópark, társasház, vagy ipari park esetén a park. A megfelelő szakértő bevonásával kialakított zöldterület számos előnyt nyújt. A gondozott gyepszőnyeg, az igényekhez, és adottságokhoz igazodó dísznövények, fák, bokrok, cserjék és virágok zöld szövete, egy olyan közösségi tér, ahova eseményeket, piknike, koncertet lehet szervezni, vagy egyszerűen csak aktívan kikapcsolódni. Egy megfelelően karbantartott park fokozza a mentális egészséget, lehetőséget teremt az embereknek kapcsolatok építésére, közös kikapcsolódásra. A gyerekeknek különösen fontos a kint töltött idő. Bizonyított, hogy a természet közelsége növel a koncentrációs készséget. Egy park helyet adhat változatos fizikai aktivitásoknak, gyermek- és felnőtt játszótereknek, futópályáknak. A különböző jellemzők alapján négy fő típusát különböztetünk meg:

A minipark egy koncentrált területet, vagy egy adott funkciót, korcsoportot szolgál ki.  Az ilyen park olyan felszerelésekkel bír, mint egy játszótér, padok, piknikasztalok, pavilonok, tájképi díszítőelemek.

Az un. „szomszéd” park a zöldterülettel szomszédos környék rekreációs és társadalmi központjaként szolgál. A park lehetőséget biztosít olyan tevékenységekre, mint a mezei-, udvari játékok, piknikezés és játszótéri aktivitások.   Sok környékbeli park tartalmazhat sportpályákat is, amelyeket a közösség tagjai és sportegyesületek használnak.

A közösségi parkok változatos jellegűek, szélesebb célt szolgálnak. Ezek a parkok jelentős sportkomplexumokat, vízi létesítményeket, sétautakat, piknikezőhelyeket és különböző egyéb aktív és passzív létesítményeket tartalmazhatnak a közösségi igények és a terület alkalmasságának függvényében.

A különleges használatú parkok a speciális park- és rekreációs létesítmények széles körét foglalják magukban, gyakran egyetlen fő felhasználási móddal.  A golfpályák, történelmi helyszínek, közösségi központok, tematikus parkok, vízi parkok és egyéb különleges használatú létesítmények tartoznak ebbe a kategóriába.  Ezek a parkok akár regionális vonzerővel is bírhatnak.

Egy park nem csak szórakozási vagy rekreációs funkciót tölt be. Előnye még, hogy a parkosított földterület elnyeli a vizet, mivel a fák és a növények sokkal hatékonyabban vezetik el az esővizet, mint a csatornarendszer. Ezt a képességet egészséges növények és gyep fenntartásával lehet hosszú távon biztosítani, akárcsak a hőháztartásra gyakorolt pozitív hatást. A szakszerű parktervezés eredményeként megvalósult települési-, közterületi- vagy ipar zöldterületek csökkentik a városi hősziget hatást. A sok lakás és aszfalt miatt melegebb a városok hőmérséklete, zöld területekkel akár 1-5ºC csökkenthető. A Grassmaster Kft. kertészeti szolgáltatásai az általános növényápolás körébe tartozó munkafolyamatok mellett speciális feladatokat is lefednek. Cégünk szakértő csapata és korszerű gépparkja évtizedes tapasztalattal bír a parképítés, parkfenntartás területén. Az általunk létesített és gondozott parkok több száz tonna levegőt tisztítanak meg, és legalább ennyi szennyező anyagot, port távolítanak el a levegőből. Így emberek tízezreinek teszik élhetőbbé lakó- és munkakörnyezetét.

Egy park nem csak szórakozási vagy rekreációs funkciót tölt be. Előnye még, hogy a parkosított földterület elnyeli a vizet, mivel a fák és a növények sokkal hatékonyabban vezetik el az esővizet, mint a csatornarendszer. Ezt a képességet egészséges növények és gyep fenntartásával lehet hosszú távon biztosítani, akárcsak a hőháztartásra gyakorolt pozitív hatást. A szakszerű parktervezés eredményeként megvalósult települési-, közterületi- vagy ipar zöldterületek csökkentik a városi hősziget hatást. A sok lakás és aszfalt miatt melegebb a városok hőmérséklete, zöld területekkel akár 1-5ºC csökkenthető. A Grassmaster Kft. kertészeti szolgáltatásai az általános növényápolás körébe tartozó munkafolyamatok mellett speciális feladatokat is lefednek. Szakértő csapata és korszerű gépparkja évtizedes tapasztalattal bír a parképítés, parkfenntartás területén. Az általa létesített és gondozott parkok több száz tonna levegőt tisztítottak meg, és legalább ennyi szennyező anyagot, port távolítottak el a levegőből. Így emberek tízezreinek tették élhetőbbé lakó- és munkakörnyezetét.