Kezdőoldal Zöldépítészet Tetőkert

Tetőkert

A tetőkert vagy más néven zöldtető, előtető, ökotető olyan tető, amelyen különböző növények kerültek elhelyezésre. Akár magáningatlanok lapos, vagy ferde tetőiről, vagy bevásárlóközpont, parkolóház, irodaépület és ipari ingatlan tető felületeiről legyen szó, mindegyiken kialakítható zöldtető. Egy ilyen tetőkert az emberek által élvezhető rekreációs térként is hasznosítható, egy fenntartható, ökológiai funkcióval bíró ökoszisztéma, amely környezet és klímabarát.

Mivel egyre több zöldterület tűnik el a lakó-, kereskedelmi- és ipari épületek építése során, és egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az éghajlatváltozásra gyakorolt emberi hatás a zöldterületek csökkenésében is tetten érhető, a zöldtetők népszerűsége hihetetlen lendületet vett, az utóbbi években, már a 2017-es Green Roof Market jelentés is a zöldtetők piacának éves 17%-os növekedést prognosztizálta. 

A zöldtetők több szempont szerint csoportosíthatók, de a megrendelőket kivitelezési- és fenntartási költségek érdeklik. Ezeket pedig a gondozás intenzitása valamint a tetőfelület befolyásolja. A zöldtető lehet intenzív és extenzív, illetve e két típus közötti átmenet.  Az intenzív rendszerek azok, amelyeket többnyire rekreációs térként használnak, és gyakran egy hagyományos park és kert jellemzőit mutatják. Megtalálhatunk bennük cserjéket, fákat, burkolat területeket, gyepszőnyeget és akár vízfelületeket is. Ezeket illetik inkább tetőkert névvel. A rekreáció mellett akár a városi élelmiszertermesztést is kiegészítheti egy intenzív zöldtető, melyeknél a növények változatossága (fa, cserje, virág) indokolja a megfelelő talajmennyiség, talajszerkezet és tápanyagszint biztosítását. A kifejezetten a növények és állatok élőhelyének megteremtésére tervezett extenzív zöldtetőket biodiverz (vagy barna) tetőknek nevezik. Az extenzív rendszereket általában arra tervezik, hogy vizuális vagy ökológiai funkciót töltsenek be, de az eseti karbantartási munkákon kívül általában nem járnak rajtuk emberek. A zöldtetők többsége ebbe a kategóriába tartozik, és keményebb, szárazságtűrőbb növények alkalmazását indokolnak, például sedumokat, mohákat és vadvirágokat.

A zöldtető pozitív hatást gyakorol a fenntarthatóságra és a biológiai sokféleségre, vizuálisan javítja az épület megjelenését, és teljes mértékben kihasználja a rekreációs lehetőségek térbeli kiterjesztését. Ezen előnyökön túl, további gyakorlati haszna is van annak, ha egy épület tervezés, kivitelezés során intenzív és extenzív zöldtető alkalmazásáról döntenek:

  • elnyeli és lassítja a felszíni vizeket,
  • elnyeli a napfényt, így csökkentve a légkondicionálás szükségességét,
  • a természetes szigetelés megakadályozza a téli hőveszteséget, és a nyári felmelegedést,
  • javítja a levegő minőségét,
  • meghosszabbítja a tető élettartamát,
  • tűzálló.

A tetőkert előnyei mellett a kivitelezési és fenntartási árak is függnek a zöldtető típusától és a specifikációtól. Egy zöldtető kiválasztásakor számos változatot kell figyelembe venni, a ferde tetőhöz azonban magasabb ár társul, hasonlóan az intenzív tetőkertekhez, az extenzív zöldtetőhöz képest.