Kezdőoldal Zöldépítészet Tetőkert Tetőkert építés

Tetőkert építés

A két fő tetőkert típus némileg eltérő kivitelezést igényel. Az extenzív zöldtető széles körben népszerű  a lakástulajdonosok, ipari-, kereskedelmi ingatlanok kivitelezőinek körében, mivel könnyűek és nagyon kevés karbantartást igényelnek, nincs szükség további öntözésre,  kivéve, ha hosszan tartó aszályos időszak köszönt be. Meglévő és új építésű tetőhöz egyaránt alkalmas. Az extenzív zöldtető esetében a növénytelepítés során ültetésre kerülnek a körülbelül 80-100 mm magas, fű és moha félék, szedum vagy apró virágok. Ha Sedum takarót használ, akkor további termesztőközegre lesz szüksége , de ez meglehetősen sekély lehet. Egy extenzív zöldtető építésnél a legelterjedtebb növény, a szedum, annak szilárdsága és alacsony karbantartási igénye miatt. 

Az intenzív zöldtető sokkal nagyobb növények, bokrok, kisebb fák, valamint sokféle növény képes befogadni, így vastagabb ültetőközeg indokolt. Gyakrabban építünk ilyen jellegű tetőket nagyobb kereskedelmi és ipari projektekben, intenzív zöldtető kifejezetten hasznos egy irodaház, szálloda, sportlétesítmény sőt akár egy üzemcsarnok számára, megnövelve a zöld felületek mértékét és extra rekreációs teret biztosít a vendégek, lakók, alkalmazottak számára. A mélyebb aljzat miatt többlet súllyal, a növények nagyobb mérete és száma miatt pedig rendszeres öntözési igénnyel kell számolni, tehát öntözőrendszert is integrálni a tervezés, építés során. A tetőkertek esetében a termőréteg feljuttatása sokszor darut igényel, ami költséges és időigényes. A Grassmaster innovatív földfúvó megoldása lehetőséget biztosít, hogy daru nélkül, idő- és költségmegtakarítással, kedvezőbb ár mellett is megvalósítható egy zöldtető.

Ha új épületről van szó, akkor a tervező eldönti, hogy él-e a zöldtető előnyeivel, amennyiben igen, úgy a tervezés során már úgy alakítja ki a tető szerkezetét, a rétegrendeket, hogy az építés során az a kivitelezés részét képezi. Már meglévő épületnél merülhet fel a kérdés, hogy milyen tető típusra létesíthető zöldtető? Zöldtető-építési szempontból a lapostetők egyszerűbb megoldást jelentenek, de tetőkert ferde tetőn is kialakítható. Az épületnek ugyanakkor szerkezetileg is megfelelni a terhelési és öntözési követelményeknek.

A zöldtető-építésnek számos kulcsfontosságú eleme van: 

  • tető vízszigetelése,
  • gyökérgát elhelyezése,
  • vízelvezető membrán telepítése,
  • szűrőréteg / geotextil szűrő leterítése,
  • termesztőközeg felvitele, földfúvóval vagy daruzva,
  • növénytelepítés.

Meglévő tetőn a legtöbb esetben már van vízszigetelő réteg, ez lehet bitumen membrán vagy bevonat, vagy valamilyen folyékony vízszigetelés. Ha nincs vízszigetelő réteg, vagy nem megfelelő akkor javítása, pótlása, kialakítása szükséges. Ezt követően az elsődleges vízszigetelő réteg fölé egy gyökérgát kerül elhelyezésre, hogy a gyökerek ne károsítsák a szerkezetet. Ez általában vékony polietilén műanyag membrán. Az intenzív tetőknél a gyökérgát elengedhetetlen, a telepített növények  erőteljesebb gyökerei miatt. A zöldtető rendszer vízelvezető rétege biztosítja a felesleges eső- és csapadékvíz, biztonságos elvezetését a tetőről. Ezzel megakadályozza a tetőszerkezet, valamint a növények és a talaj károsodását.  A zöldtetőn lévő szűrőréteg célja, hogy megakadályozza, a talaj és más törmelék kitöltse a vízelvezető membrán üregeit. A termesztőközeg az egyik legkritikusabb pontja a zöldtető telepítésnek . Gyakori tévedés azt gondolni, hogy csak talaj töltheti be ezt a szerepet. De például az extenzív zöldtető esetében, a sedum szőnyeg nem igényel további táptalajt, és ráhelyezhető a vízelvezető és szűrőrétegekre. Bár a gyökerei viszonylag sekélyek, mi azt tanácsoljuk, hogy biztosítsanak további táptalajt, 20-50 mm-es mélységben. A telepített növények igényein túl, további kívánalmak a termesztőközeggel kapcsolatban, hogy úgy kerüljön kialakításra, hogy segítse a vízelvezetést, de elég nedvszívó legyen ahhoz, hogy megtartsa a vizet. A tetőkert kialakítása a növények ültetésével zárul, mely hasonlóan mint zajlik egy kertépítés, parképítés esetén.