Kezdőoldal Szegmensek Lakópark társasház

Lakópark társasház

Az egészséges és esztétikus lakókörnyezet nem csak megjelenésével javítja az ingatlan értékelését és értékesíthetőségét, hanem értéknövelő tényezőként javítja egy beruházás megtérülését. A gazdasági megfontolások mellett a zöld felületekre vonatkozó előírások is befolyásolják a gyep és növény borítás arányát. A parkolók száma és mérete a másik meghatározó elem, mely hatással van egy lakópark vagy társasház környezetére, tájképi megjelenésére. Bár a lakók nem töltenek sok időt a parkolóban, de a külső tér állapota valószínűleg maradandó benyomást fog hagyni mindenkiben, aki használja, akár tudatosan, akár nem, ami hatással lesz arra, hogy a vásárlás, bérlés mellett dönt-e vagy sem. A lakópark külső területeinek kialakítása a gondos tervezéssel veszi kezdetét, amibe érdemes zöldépítő, tájépítő szakértőt bevonni. Annak érdekében, hogy a lakópark illetve a társasház kiemelkedjen a környező ingatlanok közül, célszerű minél több zöld és egyéb természetes elemet beemelni a tervezésbe. Zöldépítészeti specialistaként figyelembe vesszük a szóba jöhető növények méretét, a talaj típusát, a szomszédos ingatlanokat, az utcamintát, a jármű kapacitást stb. Egy lakópark, társasház esetén ügyelni kell arra, hogy a faültetés során olyan növényt válasszunk, mely alacsonyan növekvő ágaival ne karcolja meg a parkoló járműveket, ne veszélyeztesse a gyalogosok biztonságát,  ne szennyezze be a járműveket, egyéb tereptárgyakat, közlekedő utakat, vagy magvakkal, virágokkal, terméssel ne tömítse el a vízelvezetőket, csatornákat. Kerülni célszerű a tövises fák vagy cserjék ültetését, különösen olyan területeken, ahol nagyobb valószínűséggel, illetve tömegben fordulnak elő gyerekek vagy családok. Az imént felvillantott néhány gyakorlati kritérium mellett szakértő csapatunk olyan szempontokat is figyelembe vesz a lakóparkkal kapcsolatos kertészeti szolgáltatás elvégzése során, mint egy adott helyen szükséges, vagy maximális teljes magasság, a lombozat tulajdonságai, a korona alakja, levélhullást követően, a nyári kontúr, a kéreg textúrája és színe, a virágok és gyümölcsök hatásai is.

A fák vitathatatlanul a legfontosabb zöldfelületi formák a parkolók tereprendezéséhez. Nemcsak árnyékot biztosítanak, hanem a lakópark zöld felületének is egyfajta keretet adnak. A fák kevesebb karbantartást igényelnek más növényzethez képest. Ugyanakkor nagyobb arányban járulnak hozzá a jobb levegőminőséghez. Megfelelő gondozás, metszés, gallyazás, növényvédelem és talajjavítás mellett a fák hosszú távon szolgálják a társasház közösségét, beleértve azt is, hogy növelik az ingatlan értékét. Ahol megoldható a kerítések helyett érdemes cserjéket ültetni. Kis fák, cserjék és szőlők segíthetnek abban, hogy a telek megfeleljen a városi rendeleteknek, amelyek megkövetelik a kerítéseket vagy tömör sövényeket a telkek és a szomszédos intézményi vagy lakóterületek között. Ezenkívül a sövénysorompó abban is segít, hogy egyes területeket elzár és a gyalogos forgalmat úgymond tereli. A minél nagyobb zöld lefedettséget segíti, ha talajtakaró növényeket, virágágyásokat alakítanak ki olyan szabad helyeken, mint egy-egy keskeny betonszegély, fák környezete, parkolóhelyek környezete, általuk a lakópark vizuális megjelenése még érdekesebbé tehető.  

Lakópark esetében ugyanúgy, mint egy park, vagy kert létesítése során sem elegendő csak a növényültetés, gyeptelepítés műveleteit a lehető legnagyobb gondossággal és szakértelem mellett elvégezni. A növényápolás és gyepápolás is előre ütemezett tervet igényel. Kardinális pont egy társasház parkjában kialakított virágágyás, vagy olyan növények ültetése, amik nagyobb karbantartási igénnyel bírnak. Csak akkor érdemes a tereprendezés után virágokat ültetni, ha a szükséges gondozás biztosítható számukra, cserébe a helyesen ápolt virágágyások vagy szigetek üde színfoltként emelik a teljes lakópark megítélését. A lakópark növényeire vonatkozó karbantartási ütemterv több szempontból is hasznos. Egyrészt tervezhetővé teszi a munkálatokat, mint amilyen a tavaszi ápolás, vagy általános kerti nagytakarítás, ezáltal kevésbé zavarja a lakók mindennapjait. Másrészt hatékonyabb és gazdaságosabb kivitelezést biztosít, a szükséges beavatkozások elvégzésénél, mint talajjavítás, növényvédelem, gyepfelújítás vagy gyomirtás.