Kezdőoldal Szolgáltatások Gyepápolás

Gyepápolás

Speciális gyepápolás munkák

Minden gyep más és más. A növény fajtája, a gyep használatának jellege, a területi adottságok, a gondozhatóság, hozzáférhetőség és még számtalan tényező befolyásolja, hogy miként szükséges és milyen technológiával kivitelezhető egy ipari park, sportlétesítmény, kereskedelmi egység zöld felületeinek fenntartása. Speciális esetekben megkerülhetetlen az egyedi megoldások alkalmazása, melyek nem csak az igényelt technológia, géppark vonatkozásában innovatív, hanem a felhasznált anyagokat tekintve is. A Grassmaster Kft. mint a zöldépítészet specialistája a parképítés, parkfenntartás valamennyi műveletét magába foglaló, teljeskörű szolgáltatási palettával bír. Olyan innovatív megoldásokat is kínálunk partnereinknek, amik gazdaságosan teszik lehetővé speciális kertészeti feladatok elvégzését. Ilyen egyedi fejlesztésünk a földfúvó gép, mellyel az ültetőközeg nehezen hozzáférhető helyekre, vagy épületek tetejére is gazdaságosan eljuttatható.

Talajjavítás

A talaj szerkezete, tápanyagtartalma nem csak egy park építés során gyakorol jelentős hatást a telepített növények és a gyep állapotára, élettartamára és egészségére, hanem a parkfenntartás évei alatt is nyomon kell követni a tápanyagtartalmát, szerkezetének módosulását. Amennyiben nemkívánt változásokat észlelnek parképítő szakmebereink, úgy az azonosított anomilák orvoslására leginkább megfelelő, költséghatékony megoldást dolgozzák ki. A Grassmaster Kft. teljeskörű, korszerű gépparkkal és szakembergárdával képes hosszú távon biztosítani egy szálloda, bevásárlóközpont, sportlétesítmény, vagy közterület parkjának, kertjének egészséges talajszerkezetét és tápanyagellátottságát, akár növény és területspecifikusan.

Gyepfelújítás

A nyár és a tél különösen megviselheti egy park vagy kert növényeit. A gyep a nyári szárazságtól, vagy a téli fagyoktól, kártevőktől is károsodhat. Ezek a gyepfelújítás során orvosolhatók. A gyepfelújítás során alkalmazott módszerek a gyep bizonyos részeinek pótlásától, a felülvetésen át, az addicionális tápanyagpótlásig terjednek. A Grassmaster Kft. szakértő csapata a legmegfelelőbb, és költséghatékony megoldásokat kínálja partnereinek. 

Tavaszi ápolás

Tavasszal fel kell mérni, hogy mi történt télen a parkban, kertben, a hó, a jég, a hűvösebb idő vagy a kártevők a növények és a gyep állapotát is negatívan befolyásolják. A parkot meg kell szabadítani a felesleges és veszélyes növényi maradványoktól, ellenőrizni szükséges, hogy a burkolati elemek - falak, kerítések, padok, fészerek, lugasok -, esetleg nem mozdultak-e el, nem e deformálódtak, vagy korhadtak el. Ugyanígy orvosolni szükséges a többnyire gyepet károsító állati üregek, járatok okozta károkat, és az őzek vagy rágcsálók, valamint a hó vagy jég súlya által a fás növényeken előidézett sérüléseket is. Még az első virágok megjelenése előtt ki kell takarítani az ágyásokból a növényi törmeléket, lehullott ágakat és a letapadt leveleket. 3-5 évente érdemes megvizsgálni a park, kert talaját, felmérve, hogy milyen tápanyagokra vagy szerves anyagokra van szükség, vagy melyekből van túl sok benne. Miután meghatározásra került, hogy a kert talajának mire van szüksége, a megfelelő tápanyag szakszerű kijuttatását követően, korszerű gépparkkal idő- és költséghatékonyan lehet bedolgozni ezeket a szerves anyagokat a park talajába. A növények tavaszi ápolásának kiemelt feladata a cserjék és fák metszésére. A metszés nagy szakértelmet igényel, szükséges hozzá a megfelelő növényismeret és metszési technikák alkalmazása. A metszés mellett, a növények szétosztásával, átültetésével is formálható egy kert, egy park képe. Érdemes még ellenőrizni, és a ha szükséges javítani a  támasztékokat, rácsokat és karókat. A tavaszi ápolás főbb lépései:

  • Leveleket, ágakat eltávolítása,  
  • Törmelék elszállítása és komposztálása,
  • Fűnyírás
  • Kerti és virágágyások újraszegélyezése, tisztítása
  • A gyep határainak újradefiniálása
  • A gyep sérült területeinek felülvetése, homokszórása
  • Fák és cserjék metszése, nyírása
  • Gyepszellőztetés

Gyomírtás

A gyomírtás nem csak egy park vagy tetőkert esztétikai szépsége miatt szükséges kertészeti munka. Sok olyan gyomnövény telepedhet meg egy szálloda, játszótér vagy közpark zöld területén, ami az emberi egészségre is veszélyes lehet. Vannak mérgező és allergén növények, amiket egy szakértő még idejében felismer, és tudja azt is, hogy milyen kémiai vagy mechanikus módszerekkel lehet eltávolítani a kertből. A gyomírtás szükségességét a telepített gyep és az ültetett növények egészségének megőrzési is indokolja. A gyomok azonban folyamatos feladatot jelentenek a parkfenntartás, tetőkert gondozás során, mivel nincs szükségük sok mindenre a túléléshez, sekély gyökereik megkönnyítik túlburjánzásukat. A megfelelő kezelés a gyomok visszatérésének esélyét csökkenti, és egyúttal költségmegtakarítást is eredményez. A folyamatos, ütemezett és szakszerű gyepápolási munkálatok biztosíthatják, hogy a gyep gyommentes maradjon, anélkül, hogy a kelleténél többet kelljen a parkfenntatásra, tetőkert karbantartásra fordítani, és az ott telepített növények és gyep károsodna.

Fűnyírás

Az ingatlantulajdonosok általában nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a fűnyírásnak. A gyep gondozása azonban szükséges és elkerülhetetlen karbantartási feladat, amelyet rendszeresen el kell végezni. A fűnyírás ennél jóval fontosabb művelet, ezért fontos, hogy a fűnyírás és gyepápolás kellő szakértelem mellett valósuljon meg, professzionális gépekkel. A rendszeres fűnyírás biztosítja, hogy a fű egyenletes legyen, mind színben és hosszban is. Ez elsősorban a park, vagy egy sportlétesítmény, szálloda esztétikáját javítja. Ha a levágott fű mulcsozásra kerül, a gyepen hagyva és a talajjal keveredve gazdagítja tápanyagtartalmát. Ez javítja a gyep általános egészségi állapotát és megjelenését. A rendszeresen fűnyírás, segíti a legegészségesebb fűszálak növekedését és szaporodását. Ezzel is javítva a park, kertáltalános egészségi állapotát és megjelenését. Mindehhez tisztában kell lenni azzal, hogy mikor és hogyan kell nyírni a füvet. A megfelelő technikák ismerete elengedhetetlen a gyep egészségének biztosításához, például a következő szempontokat érdemes figyelembe venni: Csak a fűmagasság 1/3-át kell levágni, mivel ha a gyep túl rövidre van nyírva, az károsíthatja azt, és negatívan befolyásolhatja növekedését. Ezenkívül elősegíti a gyomok növekedését is, ami veszélyeztetheti a fű egészségét. A fűtípusa is meghatározza az optimális növekedési magasságot. Ennek megfelelően kell beállítani a pengék ideális hosszát. Javasolt a fűnyírás mintájának és irányának időszakos megváltoztatása. Ez segít megelőzni a fű torz megjelenését, és elősegíti az egyenes növekedést. A gyors és hatékony fűnyírás elvégzése érdekében célszerű száraz napot választani, lehetőleg reggel vagy este. Előfordulhat, hogy más növények és fák árnyékában növő fű nem kap megfelelő tápanyagot, vizet és napfényt, ha túl rövid. Az árnyékolt fű számára érdemes nagyobb magasságot biztosítani ezzel elősegítve egészségük megőrzését.